Konco-konco

Isnin, 31 Januari 2011

sehari di PTSL

hari ni aku mulakan hidup dengan rutin biasa... apa dia???

macam besalah... tengok jam... then, melompat dari katil dan terus mandi?? ni mesti kes lewat nie... hhuhuhu... macam besalah sayang oi!!! aku terlewat lagi... malam tadi janji ngan zarina nak g PTSL jam 9.00 pagi.. tengok2 aku bangun 8.58 pagi... apa kejadah!!!?? hahaha... dengan selamba aku pon kol lah minah tu...

ZARINA, KITA PEGI PUKUL 10 PAGI K...

HERM... [macam marah je dia tu]

lantak ko lah zarina.. janji aku nak pegi kul 10 pagi... apapun, sory... hahaha... tulah ko pun satu ar zarina... dah tau nak pegi pukul 9.00 miskol la pukul 8.00 pagi... ni tak.. nak pegi baru nak miskol... hasilnya... zap! ambik ko... lambat kan...

aku bangun... tangkap baju kotor aku... pergh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sebakul!!! ambik ko... adui... aku nak buat apa ngan semua nie??? toing toing! ada syiling kat atas meja... kira punye kira... yes! cukup RM2.00!

angkat bakul yang sarat ngan baju aku tu... ambik dynamo regular 2KG kat tepi katil... g mesin basuh... hah! lega pun.. tut tut tut tut... tekan nye tekan... 44 MINIT!! sempat2.. hahaha...

dah g hantar kat mesin basuh tu... nasib bek ada mesin basuh, klu tak tak terbasuhlah baju aku yang berlambak tu.. hihihi... aku baliklah ke bilik.. nampak cermin tingkap! berhabuk... tengok lantai... pasir... tengok kipas... hitam!!! aku capailah kain lap then lap tingkap... pas tu, lap kipas... then, sapu lantai... fuh! 9.40!!! terus aku capai tuala then mandi... lepas mandi sidai baju... sidai baju dalam bilik je... kat luar tu hujan... sia-sia jak aku keringkan guna mesin basuh tu kalau sidai kat luar yang hujannya xhenti2... huhuhu...



lepas je... g pejabat sembang ngan akak2 kat pejabat... then makan n g ptsl... masuk ptsl kul 11.00 pagi... pastu rehat untuk solat n makan kul2.00-3.00 ptg... then, masuk g sampai kul 5.45 ptg... huhuhu... aik.. korang xpecayakah aku dalam ptsl??? hah! tengoklah bukti.... 

tengok tu... semua buku sejarah tu... huhuhu...

merah tu.. sejarah kedah 1771-1821
ungu... sejarah ekonomi indonesia...
putih tu... pasal alam melayu, tulisan timorthy..

ni zarinah

macam nilah suasana Koleksi Asia Tenggara...
sejuk dan sunyi...
aku gelar bilik MASU..
(
MAyat[sebab sejuk]+biSU[sebab xboleh bising walau OH!! pakcik yang jaga tu terus jeling])


zon perdagangan alam melayu....
ada 5 zon semuanya...

taburan country traders



wah! aku yang segak.. tampan dan hensem...


p/s: PTSL tu maksudnya Perpustakaan Tun Seri Lanang, UKM

student ukm yang xtau apa tu PTSL, baik korang bunuh diri sekarang jugak!!!!

banjir di sandakan, sabah

hari ni merupakan hari ketiga cuti pertengahan semester... aku pulak menempuhi malam kedua bersendiri di bilik tanpa rumetku... huhuhu.. tapi xpalah sebab ada ramai lagi yang stay kolej nie walaupun cuti tahun baru cina... depan bilik ada felo.. orang sabah... sebelah kanan plak ada gak orang sabah... student first year... sebelah kiri lak.. cafe! kalau lapar cuma langkah sepuluh kali je dah sampai... tapi yang xbestnya tu... tandas ya Allah!! jauh nuh kat hujung sana... kena lalui 14 bilik kiri dan kanan untuk ke tandas... aku tabahkan hati jak kalau nak kencing time malam2.. tapi dah besa dah... huhu...

hari ni aku duduk bilik jak sebab hujan turun xberhenti2... nak basuh baju pun naik malas sebab nanti kalau basuh pon mesti akan busuk sebab  matahari xde... melainkan aku ke dobi seksyen 16 untuk basuh baju n keringkan sekali... nak pegi gak.. tapi xkesampaian.. motor man ada.. tapi macam besalah, aku x pandai bawa motor yang ada di Malaysia nie... dah besa ngan motor luar negara so, gayatlah nek motor Malaysia... huhuhu...

tadi adik n mama aku SMS n kol aku.. gtau banjir di sandakan... aku pun layarilah intenet tgk kat youtube kalau ada video banjir di sandakan... zap!! ada jugak aku jumpa... area bandar sandakan banjir.. di batu 8 plak banjir lumpur... dekat rumah aku pon banjir... nasib bek rumah aku atas bukit... just jalan je terputus... tapi memang teruk khabarnya hujan di sandakan..

ni di bandar sandakan yang dirakam pada 29 Januari 2011


batu 1 sandakan... area jalan pantai


ni plak di indah jaya, batu 4... tanah runtuh

taman indah jaya.... banjir lumpur

tanah runtuh.... hadapan sabah hotel, sandakan

sebenarnya, keadaan macam ni jarang sangat berlaku di sandakan... tapi, tahun ni berlaku lak... sangat menakutkan sebab hujan turun lebat xberhenti2 dan pandangan terbatas akibat hujan yang sangat lebat... semoga semuanya akan beransur pulih... 

p/s: SAYA SAYANG SANDAKAN, SABAH!!

Sabtu, 29 Januari 2011

happy

semalam hari yang aku rasa best giler sebab banyak benda yang aku buat dapat memuaskan hati dan jiwa aku... awal pagi lagi aku dah bangun... agak2 dalam pukul 7 pagi lah macam tu... ekcely, aku susah nak bangun pagi... tapi subuh tetap terjaga sebab ada superman yang mengawasi aku... nak kena terajang oleh superman tu kalau aku xbangun subuh... pagi tadi solat sikit pun dah kena bebel... awal pagi lagi dah membebel orang tua tu... msampah aku... hahahaha.... tapi xpalah... bebelan dia tu ada baiknya... kan2... ari ni ntah dia g mana??? aku dengar perbualan dia tadi nak pegi Port Dickson buat kajian... yeke wat kajian... rasanya kajian kejap je kowt.. jalan je yang lebih tu... neway, masing2 ada life sendiri kan... xkan lak aku nak kepit ngan dia 24 jam...aduyai...

eh, citer aku dah tersasar jauh nie.... pagi semalam bangun je terus pegi pejabat kolej... wat keja... ambik borang makanan then tempah... dalam pukul 8.15 pagi lah aku tempah benda tu... sebab meeting plak jam 9.00 pagi... kelam kabut aku tempah... siap xikut prosedur lagi wat tempahan tu... sorrylah wak kafe... bukan disengajakan pun.. dapat arahan pengetua pun lepas subuh... kalau x, saya dah tempah dah sejak semalam semalam lagi... herm... 

meeting apa lak yang rayzan kecoh2 nie??? meeting ngan HAFEZ HAMIDUN lah... meeting pasal teknikal untuk Fessat 10 nanti... dalam jam 9.30 pagilah baru start meeting tu sebab hafiz hamidun lambat sampai... huhuhu... tapi meeting tu best n berguna untuk Fesat nanti... ekceli, aku xda kena mengena pon ngan teknikal koz post aku program... tapi kena gak aku pegi sebab nak settlekan semua benda... banyak benda yang aku kena back up.. kesian aku tengok KP aku... mesti dia lagi tensen kan... yelah, even dah hampir dah.. harap2 semua berjalan dengan lancar... cuma yang aku runsingkan.. tarikh fessat dan tarikh field work aku clash... aku risau... then, aku sangat-sangat bingung dengan situasi sekarang nie... kenapalah semua nie berlaku kan... aku terpaksa pilih sama ada field work atau fessat... mana satu nie?? entahlah...

selesai meeting tu... dalam kul 11.00 pagi.. jumpa lak ngan dua orang geng nie... yang tidak boleh didedahkan identitinya... kenapa??? sebab ada cer sebalik nama mereka nie... yang penting diorang nie tergolong dalam golongan sihat... huhu...

diorang ajak makan tengah hari.. aku pun memang lapar time tu... zap! nek keta then makan... dalam keta plak apsal lah kami bertiga nie gatal sangat nak g karok!!! apa lagi... ambik ko!!! lepas makan g karok sementara menunggu azan jumaat!!! hahahaha.... fest time aku g karok ari jumaat pagi... hahaha... tapi xpa.. aku suka gak... hepi sangat!!!! dapat lepaskan tensen... hahahaha...

petang lepas solat jumaat lak dapat koling dari ika... ajak g KL sentral!! ambik Aiman... Yuhoo!!! Jumpa abg kesayangan aku!!! hahahaha... semua aku nak sayang plak... hahahaha... yelah, dia ni agak best koz satu kepala ngan aku... hahahaha... lepas tu, selalu gak aku buli dia... hahahaha... sebab dia besar sangat!!! sampai je UKM semula... lepas ambik dia... terasa gatal lak nak kuar malam tu... apa lagi... roger keta fatimah nak pinjam... roger2 n jalan!! zooooommM!!!! g Cheras Downtown... jalan2...... then ternampak tempat urut kaki... best giler!!! aku duduk lah minta urut kaki... sedapnye!!!! hanya RM20 je untuk setengah jam... sedap dan best gaklah... rasa ringan jak kaki  lepas kena urut tu... hahaha... sampai kul 3 gak kami keluar!!!
















pastu, balik bilik je terus mati.............. tido!!!! sampai subuh gaduh ngan superman sebab aku liat nak bangun slat subuh!!!!

Khamis, 27 Januari 2011

clash dah.... dan selamat tinggal awak

herm... hari ni aku nak citer pasal banyak benda yang berlaku dalam kehidupan harian ku... hahaha... suka hati akulah nak citer pun sebab belok aku... aku xpernah wajibkan korang baca belok aku pon.. kalau nak baca, baca jelah... kalau xnak... aku xpaksa.... nanti ada plak yang nak ngata n mgutuk n hina n caci n maki aku lepas nie kan... dah jemu dah dengar makian dan hamunan semua orang... sabar jelah yang mampu... sebab dah jadi lumrah manusia... kalau putih tu... nampak sekilas pandang je.. tapi, bila ada bintik hitam... fokus je terus ke bintik tu... hahaha... teruskanlah macam tu kan... ahahahaha...


pagi tadi aku bangun agak awal jugaklah... dalam kul 10.20 pagi... bangun je capai enset...

HALO! TIMAH... KO KATNE?? HANTAR SURAT KE KOLEJ2... OK??

OK... 

nampak sangat aku komited kan... awal je bangun.. [awalker??] terus buat kerja kan... huhuhu.... lepas tu aku mandi segala bagai n apa lagi... g pejabat lah... sup sap sup sap.... bagi2 kerja then aku g kelas...

masuk je kelas! Lecturer buka je slide pertama... ngaaaaaaaaaaaaaaaap!!! ambik ko! bukaan mulut aku paling luas terlah ku lakukan.... aku pun xfaham... napa kalau kuliah je... automatik mata rasa berat... n mulut pun mula la nak hembus angin... hahahahaha... tapi bila dah habis je kuliah... mata kembali segar... siap gelak kuat2 lagi tu... aduyai... tapi xpelah... dah jadi kebiasaan kowt.. hahahaha... t aku try tuk kawal rasa mengantuk time kuliah k...

lepas je kelas pertama... sambung g kelas kedua... huhuhu.. agak happy gak masuk kelas tu sebab lecturer dia Timbalan Pengetua Kolej aku... kalau dari segi percakapan dia... macam orang utara je tengok... paling aku xbleh tahan bila dia panggil nama aku... EZAN...!!! aku nak gelak ada, nak nangis pun ada... nak je aku berdiri bagitau... DR, NAMA SAYA EJAN.. BUKAN EZAN... huhuhu... tapi lecture dia memang terbaik lah... sapa yang selama ni kata lecture dia xsporting n garang... memang penipu paling besar kat dunia ar... hahahaha....

habis je kuliah tu aku g makan ngan awek aku... MY NADIA... tapi belum sempat nak bermesra-mesraan... dapat Calling dari Fatimah....

EJAN! KO G JUMPA ORANG PALESTIN TU... pergh!!! suka hati ko fatimah!!! aku mana tahu nak speaking2 nie.. kang terkeluar bahasa arab aku kang... ko kata aku ni berlagak plak!!! hahahahaha....

lepas tu xsampai beberapa minit... [time ni aku tengah tunggu roti canai kosong yang aku order kat cafe pusan... tensen giler aku ngan tukang buatnya tu... muka masam giler nak buat roti.. nak keja ke tak dia tu... nak je aku tegur tadi.. tapi malas lah.. awek ada kat sebelah... cesh! xpe kalau sedap sangat! ni ya Allah... xmasak sangat!!!]

ada plak calling dr PMFSSK... EJAN! KO KATNE... MEETING KAT PMF SKRG... 

-AKU KAT PUSAN.. NAK MAKAN JAP.. LEPAS TU AKU NAK JUMPA ORANG PALESTIN.. THEN, BARU G MEETING.. OK??

-OK.. SHARP K!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aduh... rosak date aku ngan Nadia... time2 macam nielah korang nak bagi kerja... baru je aku duduk xsampai 1 minit... ada g kol... aduyai.... 

-EJAN, AKU XSEMPAT HANTAR SURAT KOLEJ2 TU.. AKU DAH SURUH IQBAL BAWA KERETA AKU... THEN, AMBIK KO G HANTAR SURAT2 TU...

-APA??.... HERM.. OK...

aku rasa macam nak menangis je... aku nak jerit kuat2 time tu... aku nak terjun bangunan... argh!!! aku tunggu budak Iqbal tu xsampai2 lak kat pusan... aku pun gagahkan diri aku tuk tinggalkan nadia...

-AWAK, SAYA PEGI DULU TAU.... JUMPA MALAM NIE... SAYA ADA KEJA..
-HERM....

kesian aku tengok dia... herm... nak wat camana awak... saya sayang awak sangat2... jumpa malam nie k... pastu, aku pun g kolej2 tergesa2... ada 4 kolej dalam masa 10 minit je... aduyai... aku berlari dari pusan ke Kolej... hahahaha... rasa macam budak2 je time tu... tapi aku wat bodoh je... hahahaha... sabar ejan...

sup sap sup sap... bunyi lagi calling aku!!! argh!!! KTDI FARAHEN... akak xdapat faks tu... dapat kertas kosong je... la.. rupanya faks selama nie salah... kena pusing belakanglah muka depan kertas nak faks tu!!! aku pun g kolej then faks benda tu semula.. pastu, jam lak!!! faks lagi sekali... then, masa pejabat dah habis.. argh! lagi tensen... sambung esok jelah...

aku pun longlai je balik bilik pastu... sampai bilik... ALAMAK!!! MEETING FSSK!!! aku terlupa sangat2... siyes aku lupa!!! sory k... aku pon post kat fb... tag fssk minta maaf.... aku siyes terlupa sangat2!!! memang dah niat nak pegi... tapi xpelah.. kalau niat pun kan dah pahala...

jam dah pukul 6.45pm... Alamak!!! Nadia nak balik kelantan dah kul 7pm nie... melompat aku! mandi n solat asar... Ya Allah.. solat asar pun lewat... rayzan... rayzan... 

Jam 7pm... lepas solat terus keluar naik teksi g hentian kajang.... awak... saya ada nie di samping awak... huhuhu...



Ah!! terlupa.... lepas dari pejabat tadi... jumpa arami.... arami kata... field work tunda... sebab ombak kuat... aku rasa macam nak bunuh diri je time tu... aduyai... aku nak stay mana ni.. actually aku dah rancang dah lepas field work 28jan-1feb... 1 feb nak g rumah afdhal... sebab kan field work kat pulau kapas... so, nak singgahlah kat umah afdhal... tapi semua tu musnah!!! hahaha... aku nak stay mana cuti nie... nak balik sabah ke??? ko ingat tiket balik sabah tu boleh beli macam kat kedai runcit tu!!! hahahaha... sabar je aku..

sambung balik pasal nadia... hantar nadia.. makan n sembang2 jap... awak... awak dah nak balik kan.. kita berpisah lagi...

-AWAK NAK BALIK MANA NIE??
-SAYA XTAU LAGI NI AWAK...
-UMI TANYA SAYA, AWAK NAK IKUT KE TAK...
-HERM..
-BILA NAK G KELANTAN?
-MUNGKIN 2 FEB KOT... SAYA NAK SIAPKAN ASSIGNMENT SAYA...
-OK...

jadi... herm...pastu jumpa plak budak geografi kat hentian kajang tu... 

dia tanya aku lak...

-FIELD WORK diTUNDA KAN...
-Yup..
-TUNDA KE 17-21 FEB

terdiam aku dibuatnya!!! 17-21 FEB???!!!! aduyai!!!!

clash Fessat...!!!! Fessat 16-20 Feb!!! 

so!!??? aku dah xtau nak wat macamana???!!!

p/s: aku tensen dibuatnya....


Rabu, 26 Januari 2011

satu penjelasan

mengalir airmata dia melihat kelibat sahabatnya yang duduk di hadapannya... rasa seperti berada di hadapan seorang yang sangat mulia dan rasa diri terhina sekali... dia cuba untuk menenteramkan jiwa sebagai seorang sahabat... tapi xdapat! lalu dia cuba untuk menyingkatkan pertemuan antara mereka... sedih... tak terkata di hati aiman...



'kenapa aku rasa sedih ni?' aiman cuba untuk menyoal dirinya sendiri... namun tiada kata dan jawapan yang bisa lahir dari benak fikirannya yang sempit itu. 

Aiman mungkin sedih melihat diri Azim yang terpacul dihadapannya... entahlah... sebenarnya, selepas peristiwa hari tu, Aiman sukar untuk melihatnya kerana setiap kali Aiman cuba melihatnya, semakin kuat rasa tusukan di dada Aiman rasakan. Aiman sebenarnya terlalu memberi satu pengharapan yang tinggi kepada Azim... tapi, xsangka dengan benda remeh, Azim sanggup mencalarkan maruah Aiman. Aiman sebenarnya sangat terasa sehingga tidak boleh menerima hakikat itu... Aiman anggap Azim seperti adik yang mungkin bisa dididiknya sebagai pewaris kepimpinan. Tapi, entahlah, ingatkan panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari...

Aiman juga tertanya-tanya kenapa Azim tidak bertanyakan hal tersebut kepada Aiman sebelum mengeluarkan statement tersebut... sebaliknya, Azim terus menghentak Aiman yang sebenarnya menjadi mangsa keadaan... Aiman juga turut terasa dengan kawan-kawan yang lain yang menjadi batu api, tetapi Aiman mendiamkan diri sahaja dan hanya mampu menulis untuk menghilangkan beban malu yang dia rasa dan tanggung dengan tindakan Azim itu...

Azim, Aiman tak bersalah... Jangan herdik Aiman seperti itu... Aiman tahu apa yang Aiman lakukan dan percayalah semua itu ada sebab... 

p/s: Cerpen Pendek je dikala boring2 nie.... 

Selasa, 25 Januari 2011

pergi saat indah

PERGI SAAT INDAH
by: Aiman


Dalam keheningan
Dan hadir bayangan
Kerana percintaan 
Yang berangan sesalan

Ku rindu wajahmu
Sejak kau bertamu
Hanya satu dari dulunya
Selalu untukmu

Kembalilah tak ingin
Berulang kisah
Sedetik berpisah
Aku ikut bersalah
Tetap di waktu berubah
Pergi saat indah
Kekasih...

Masih lagi perlu
Mengapa membisu
Ku rayu kepadamu

Luangkanku hatiku

Kita harus menanti
Walau seribu kali
Kemaafan ini
Abadi ke sisi

Tinggal ku sendiri
Merenungi sepi
Fahami hingga nanti
Kau menjadi memori

Ceritera kita
Berakhir segala
Bahagia akan tiba
Suatu masa semula
Oh...oh...ouh...

merajinkan diri

setelah sekian lama aku xmengemas bilik aku nie... malam ni aku terbuka hati mengemasnya semula.... yelah... sudah 4 hari rasanya aku xkemas bilik ni... huhu... tibe2 rasa rajin plak malam ni walaupun dalam keadaan yang agak penat... huhu... tapi xpenat mana sangat pun sebab hari ni kelas cuma satu je... tu pun bukan ada kuliah... selama dua jam tadi buat kuiz je... huhuu... best giler kuiz tadi...

lepas je kelas, aku SMS fatimah ahmed... ajak dia g beli printer... yelah, dah bosan dah aku menabung kat kedai print sebab nak print dokumen dan assignment aku.. so, aku ambil keputusan untuk beli printer... lagipun, kalau aku beli, bayak benda aku dapat settlekan dengan mudah tanpa harapkan orang lain nak buat... susah dan leceh nak harapkan kawan sangat... huhuhu..

so, aku rasa disebabkan kehadiran benda baru ni kowt yang menyebabkan aku sangat rajin malam ni dengan mengemas segala benda dalam bilik aku... cuma tingkap je aku tak bersihkan sebab malam... aku dah pesan kat lukman suh bersihkan ahad lepas.. tapi dia xbersihkan pon... herm... biarlah... malas nak paksa... aku ni pembersih sikit sebab mak aku dah latih sejak kecil... aku ingat lagi mak aku buatkan jadual bersihkan rumah time kecik2 dulu... siap bagi tugas lagi padahal time tu aku baru umur 6 tahun atau 7 tahun pon...antara tugasan yang dicatat dalam jadual tu.... basuh pinggan, basuh baju, jemur kain, menyapu, bersihkan halaman rumah... tq mak sebab latih saya sejak kecik jadi seorang pembersih.... lagi satu, mak selalu latih kami tepati masa... lambat je akan dipulaslah telinga aku... sebab tu telinga aku ni capang sebelah... hahahaha... ingat kat mak aku... saya sayang mak saya... xpa mak, berapa bulan je lagi tinggal menjelang bulan Mei untuk aku kembali pulang ke pangkuan mak... 







kemas x??? hahahaha... jangan jeles k... 
kalau jeles, korang kemaslah macam aku kemas nie k... sama2 kita menjadi insan yang kemas di dunia dan berjaya di akhirat... amin!

Isnin, 24 Januari 2011

korban keadaan...dan siapa sebenarnya penghasut

sejak semalam aku terduduk dan terkedu bila baca post seseorang yang aku rasa dia hentam aku... aku xtau napa aku rasa macam tu... aku xtau macamana nak kata lagi... hati aku rasa macam dicincang dan ditikam bertalu-talu dengan kata-katanya tu... siap dengan emosi yang teramat sangat lagi dia meluahkan perasaannya kat situ... aku anggap dia macam adik aku sendiri sebab tolong aku banyak benda... tapi, xsangka rupa-rupanya sebalik itu tersimpan satu dendam yang aku xtau kenapa dia xwujudkan depan2 aku... 

aku sebenarnya masih mencari jawapan untuk persoalan kenapa??? kenapa mereka tidak puas hati dengan aku??? apa salah aku sebenarnya?? kalau nak kaitkan pasal kejadian semalam... aku kah yang bersalah??? apa yang dikatakan oleh 'pihak tertentu' itu sehingga melahirkan kebencian kepada aku??? apa hasutan yang mereka tusukkan ke dalam jiwa dia sehingga dia marah sangat kat aku??? dan akhirnya aku menjadi mangsa yang diherdik... dihina dan dikata dalam post itu... sehingga tidak segan silu dia melemparkan kata2 yang aku pun xtau apa motif dia lakukan begitu??? tohmahan apa lagi yang ingin kamu berikan??? aku xpernah minta kamu kawan ngan aku, apatah lagi minta kamu jadi kawan baik... pernahke terlintas aku minta ngan kamu??? aduyai...

mengapa semua manusia tak dapat mengaku kesalahan mereka sendiri dan sanggup memutarbelitkan cerita sehingga mereka yang tidak bersalah menjadi korban keadaan...? 

aku sangat penat dan penat...aku xtahu macamana lagi aku nak puaskan hati semua orang... kamu kata aku mesti berpura-pura... sampai bila nak buat semua tu??? aku rasa dia dah cukup puas lihat aku hidup dalam kepura-puraan untuk damaikan semua keadaan... Ya Allah... kenapalah aku diuji sebegini rupa...

ditambah lagi dengan 'sorang' tu yang menyokong kemarahan itu dengan mengatakan kau belasah je... siap tunjuk keyakinan mereka ada ramai kawan nak sokong... Ya Allah... kenapa??? kenapa korang xpuashati dengan aku??? kalau korang xselesa dengan aku, kenapa korang ajak aku??? ke korang dah rancang nak hancurkan semua kebahagiaan dan kehidupan aku??? Ya Allah!!! cukuplah jadi batu api... memang korang xsedar tapi itulah hakikatnya... 

SAY NO 2 

dan aku akan terus sabar dan sabar dan sabar dan sabar dan sabar dan sabar untuk menenangkan hati aku... 


aku nak tulis pun tak sampai ati... biarkanlah... herm... apapun, maafkanlah aku jika aku bersalah di mata kamu... dan jadilah manusia yang boleh menerima kesalahan sendiri.... jangan diputarbelitkan keadaan sehingga mengorbankan mereka yang tidak bersalah.... 

**********************************************************************************

HARI NI NAK KONGSI SIKIT PASAL PENGHASUT....




Dalam karya Al-Mustakhlash fi Tazkiyatil Anfus, Sa'id Hawwa menceritakan seseorang yang meminta 700 ketenangan dalam tujuh kalimat yang dapat ia amalkan sehari-hari kepada ulama. ''Wahai orang bijak, sesungguhnya saya datang untuk mendapatkan ilmu yang telah Allah berikan kepadamu. Beritahukan kepada saya tentang langit dan apa yang lebih berat darinya. Tentang bumi dan apa yang lebih luas darinya. Tentang batu karang dan apa yang lebih keras darinya. Tentang api dan apa yang lebih panas darinya. Tentang salju dan apa yang lebih dingin darinya. Tentang lautan dan apa yang lebih kaya darinya. Orang miskin papa dan apa yang lebih hina darinya.''

Orang bijak menjawab, ''Ketahuilah, sesungguhnya, 
1. berdusta atas orang tidak bersalah lebih berat dari segenap langit. 
2. Kebenaran lebih luas dari bumi. 
3. Hati yang menerima (lapang dada dan ikhlas) lebih kaya dari lautan. 
4. Ketamakan dan kedengkian lebih panas dari api. 
5. Keperluan pada saudara bila tidak berhasil lebih dingin dari salju. 
6. Hati orang kafir lebih keras dari batu. 
7. Penghasut bila terbongkar perkaranya lebih hina dari orang miskin papa.''

Menghasut, mengadu domba, atau memprovokasi, dalam bahasa agama disebut namimah. ''Sesungguhnya, orang-orang yang suka menghasut tidak akan masuk surga.'' (HR. Bukhari-Muslim).

Hakikat namimah, kata Sa'id Hawwa ialah menyebarkan rahsia dan merosakkan tabir. Tidak seharusnya setiap keadaan yang tak disukai disampaikan ke orang lain, kecuali jika ditujukan untuk permuafakatan kaum Muslim atau menolak kemaksiatan, seperti kesaksian di pengadilan.

Selain ancaman tidak masuk surga, penghasut dikecam sebagai manusia paling buruk perilakunya. 

''Mahukah aku beritahukan kepada kalian tentang orang yang paling buruk perilakunya di antara kalian? Yaitu, orang yang berjalan di atas muka bumi seraya menghasut, yang merosak di antara orang-orang yang tadinya saling mencintai, dan hanya ingin memberikan aib orang-orang yang tidak bersalah.'' (HR. Ahmad bin Hanbal).

Menghasut sangat berbahaya jika diamalkan dalam kehidupan sosial. 
Pertama, munculnya benih saling mencurigai di antara sesama. 
Kedua, jatuhnya nama baik dan martabat seseorang. 
Ketiga, terciptanya kekacauan, ketakstabilan, dan ketidakharmonisan dalam hubungan sosial.

Rasulullah SAW mengecam orang-orang munafik di Madinah karena perilaku kotornya yang suka menghasut saat baginda berhijrah. Kebiasaan menghasut sepertinya sudah menjalar dan meluas di negeri kita saat ini. Konflik menjadi bukti nyata ciptaan para penghasut. Bila kita menginginkan konflik tidak bertambah, kebiasaan buruk itu harus ditinggalkan.

Ahad, 23 Januari 2011

aku dan dia

sangat-sangatlah gembira hari ini dapat keluar dengan seorang puteri yang menjadi penghuni hati ini... 
sangat gembira....

sebelum tu, aku sempat jenguk kawan aku yang datang UKM sebab ada acara sukan kolej dia... sukan tu buat kat stadium UKM... dengar kabar dia dapat 2 perak jak... itupun sebab aku datang bagi moral ngan dia... kalau x, mesti xdapat apa2 tu tadi... kalau aku xsilap dia menang 4X100M dan 400M. Yang pasti nampak sangat dia tu xlaju sebab dapat number dua jak....huhuhu... korang rasa dia baca x belok aku nie??? harap2 lah dia xbaca! kalau dia baca pon harap2 dia xperasan yang aku ngata dia dalam belok ni... huhu... sebenarnya, dia memang laju... kalau x, xkanlah dapat perak kan... kira yang dapat johan  tu dia bagi chance jak sebenarnya... hahaha... TAHNIAH SAMPOTON!!! I know u can duit!!! hahahaha...

hari ni just jalan2 shoping2 n dating serta berkelilingan KL bersama member dan awek tercinta... huhuhu... penat awak.. tapi aku gagahkan diri demi memuaskan hati dan permintaan semua orang... walaupun dating pada hari ini sedikit tercalar dengan beberapa insiden, tapi aku dapat gak atasi... cuma aku masih tertanya2 lagi sekarang ni ngan satu post tu... dia hentam aku kowt... tapi biarkanlah... anggap jak post tu bukan untuk aku... untuk orang lain... ya Allah, sabarkanlah hati aku selagi aku mampu bertahan... huhuhu..

dari pukul 12 dah kelur bilik atau penjara UKM... aku jalan2 meninggalkan semua kerja2 yang berlambak untuk menemui sang pemilik hati... huhuhu... sepanjang hari bersama dia...



buat nadia... tq sebab bagi perhatian kat saya sepanjang hari ni... saya sayang awak sangat2... asal saya nampak tinggi sangat nie?? huhu... hahaha... xdapat nak tahan gelak... nak gelakkan awak puas2 awak... huhuhu... dan hari ni... dapat lagi beli satu benda yang best!!! 

jeng jeng!!! satu lagi koleksiku... penuhlah jari2 aku ni dengan benda2 ni... tapi cincin kali ni sangat bermakna dan bernilai koz ada sumthing yang telah terpahat padanya... semoga ia berkekalan dijariku ini... hahahaha.... 


TQ awak... awak sangat romantik!...

malam ni nak kongsi tips nak jadi bahagia.... 

korang ingat senangke nak jadi bahagia??? sebenarnya bahagia bukan benda yang boleh dibeli kat kedai mamak macam order nasi goreng pataya dan cili potong... bahagia itu perlu dibina dan dijaga sebaiknya agar ia bisa menjadi utuh dan harmoni...


macam tulah nak jadi bahagia... so, amalkan ye...

p/s: saya dah bahagia sebab ada nadia!!!

Sabtu, 22 Januari 2011

tentang dia

saya sayang nadia saya... huhuhu.... hari2 post macam ni.. matilah jugak... memang xde benda lain ke nak post... suka hatilah sebab belok aku..n belok aku memang jiwang2 belaka... kalau xsuka, jangan baca sudah k... aku xpaksa pon korang nak baca... tapi yang memang nak baca... teruskan memberi sokongan ok... huhuhu...

sebenarnya, aku bosan tahap dewa kebosanan hari ni... aku dah tak tahan sangat sampai aku pon wat post kat fb... tengok2, ada jugak orang yang simpati n selalu usha kat aku nie... hahahaha...

TQ lah kepada korang yang sentiasa caring ngan aku.... sebenarnya, ari ni nak ajak kekasih hati g jalan2 tengok baju tuk adik2 aku kat sabah tu... dalam perancangan nak g KL la ceritanya nie... tengok2, pukul 10 pagi tak silap aku dia kol dengan gembiranya...

AWAK, SAYA DAH SAMPAI PD!!

nak gugur jantung aku bila dengar benda tu... dengan 'gembira' aku pon balas lah...

OK, HATI2 SAYANG...

argh! aku nak bunuh diri terjun bangunan je lepas dengar macam tu... nasib bek bilik aku kat aras bawah sekali... so, xtau nak bunuh diri macamana... nak naik ke aras atas, malas lak rasanya... aduyai... aku pun ambik keputusan untuk bunuh nyamuk2 yang mengganggu telinga aku... turut terbunuh pada ketika itu adalah agas-agas... sapa suruh join nyamuk menodai kulit dan darahku yang masih dara nie?? AKU MASIH DARA!!! hahahaha... apsal lak aku mengarut ni di awal-awal pagi ni?? hahahhaha... awal pagi ke??? 

xpelah sayang, lain kali lah kita jumpa k... nanti kita dating sampai semput pon xpa... selagi awak bertahan, selagi tu kita dating! hahahaha... awak, saya ada benda nak kata kat awak... awak nak tahu tak?? kalau awak nak tahu... awak hantar sms kat saya k... TAIP CINTA<jarak>I LOVE U<jarak> NAK TAHU dan hantar ke no maxis saya k... ingat... maxis je... kalau awak nak tahu lah...hahahahaha...

jap2... saya nak kongsi satu lagi untuk semua yang membaca belok ini...

Tips-tips nak jadi kacak!

1) Tiap pagi shave muka 
2) B4 tido gosok gigi dan pakai listerine.
3) Jangan merokok! [aku kadang2 merokok gak.... susah ar nak hensem... cuma satu kesimpulan kat sini... PEROKOK ADALAH LELAKI YANG TAK HENSEM!HAHAHAHA]
4) Pakai syampu dan minyak rambut
5) Elak kuar rumah dengan hanya bertrek suit melainkan nak main futsal. kalau tak, buruk gila.
6) Pakai deodoran, pakai pencuci muka tiap pagi.

[sumpah aku xpernah guna pembasuh muka, dulu pon curik guna akak n adik aku nye...]
7) Sembo minyak wangi 1 gelen bia wangi dan sedap dicium.kekekeee
8) Pilih baju yang tak mggelebeh, tips kacak bergaya : lengan atas siku, labuh baju atas punggung! NAK NAMPAK SEKSI!

Hasilnya... jadilah kacak seperti ini...


p/s: jangan jeles! hahahaha... aku dah memang hensem kan.... 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...